Dostęp do informacji
Menu główne
Kapitał Ludzki - Fundusze UE>
PFRON>
Biuro Pełnomocnika>
ePUAP>
Niebieska Linia>
Aktywny samorząd>
Baner
Baner
  • Tutaj jesteś:
  • /
  • Strona główna
  • /
  • /
  • /

Ukończono ostatnie kursy w ramach projektu systemowego "Wzrost kompetancji życiowych i umiejętności zawodowych klientów Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Prudniku"

KURS PRAWA JAZDY KAT.B ORAZ KURS KUCHARZ - GASTRONOM

KURS PRAWA JAZDY KAT.B 

 

był kursem, który cieszył się największą popularnością. Beneficjentami kursu było 11 osób, w tym 6 kobiet i 5 mężczyzn. Celem kursu było zdobycie teoretycznej wiedzy i praktycznych umiejętności do poruszania się pojazdami i do zdania egzaminu państwowego. Część teoretyczna odbywała się w mieście Prudniku, praktyczna na terenie województwa opolskiego.

Obraz: Uczestnicy projektu podczas zajęć teoretycznych na kursie prawa jazdy kat.  BUczestnicy projektu podczas zajęć teoretycznych na kursie prawa jazdy kat. B

 

Obraz: Uczestnicy projektu podczas zajęć teoretycznych na kursie prawa jazdy kat.  BUczestnicy projektu podczas zajęć teoretycznych na kursie prawa jazdy kat. B

____________________________________________________________________________________________________________________________

KURS KUCHARZ - GASTRONOM

 

Do kursu przystąpiło 2 uczestników (1 kobieta, 1 mężczyzna). Celem szkolenia było umożliwienie uczestnikom nabycia umiejętności i wiedzy niezbędnych do wykonywania pracy na stanowisku kucharz-gastronom. Uczestnicy zapoznali się z takimi zagadnieniami jak: pojęcie żywności i żywienia, znaczenie żywienia zbiorowego, podstawy mikrobiologii, wymogi sanitarne. Dowiedzieli się jaka jest struktura organizacyjna placówki gastronomicznej, zapoznali się z towaroznawstwem specjalistycznym, gdzie poznali treści na temat: doboru surowców i półproduktów do produkcji w gastronomii, oceniania jakościowego i ilościowego wyrobów gotowych  w małej gastronomii, zasad żywienia w tym żywienia dietetycznego, przechowywania i magazynowania surowców. Zajęcia praktyczne odbywały się w restauracji pod okiem kucharza z wieloletnim stażem pracy.Uczestnicy uczyli się wstępnej obróbki surowców, wykonywali różnymi technikami i metodami potrawy kuchni regionalnych, przygotowywali potrawy na przyjęcia okolicznościowe, dekorowali potrawy, uczyli się planowania i układania menu. Uczestnicy zdali na koniec kursu egzamin wewnętrzny oraz otrzymali stosowne zaświadczenia potwierdzające nabyte umiejętności. 

Metryka aktualności.
Liczba wyświetleń: 1060. Autor: PCPR Prudnik. Data publikacji: poniedziałek, 29 grudnia 2014r.

Powrót do listy aktualności


Przeczytaj inne aktualności